nagy kavaronc vagyok a témában, fogyasztani szintúgy mint megalkotni. mert ez bizony művészet.. és most itt a szilveszter, a lehetőség, h bemutassam szélesebb körben is a bennem rejlő gasztrokalózt :D
a baileys receptje igen közkedvelt, talán bárki rálel némi keresés után egy barát segítségével ;)
(és ezt a kedvelt női löttyöt amúgy is Sütike csinálta, nem én... :))
amit viszont én varázsoltam az 2-3 igen különleges ínyencség. az első rögtön egy duett, amit jól el is néztem, mert már egy hete pihennie kellene, ahhoz képest az este került csak terítékre az elkészítése. ez pedig a kávé, és kávé-krém likőr.
igazából nem nagy a különbég a kettő között, csupán egy tubus sűrített tej.
az alap annyi, h lefőzzük a kávét, kb fél literrel csináltam, ezt ízlés szerint cukorral felfőzzük sziruppá.. (minnél édesebb, annál alávalóbb itóka, és annál előbb elnyomja a szesz ízét, illatát) egy csipet fahéjjal, és szegfűszeggel ízesítettem, mert nem könnyű manapság ebben a hipermárket dzsungelben kardamómhoz jutni... (szintúgy lehetetlen feladatnak bizonyult a tejszínes-mogyoró aroma is, ami egy másik helyes kis trükk alapanyaga lett vna :( ) mikor ez a szirup kihűlt (nem válik igazán szirupossá, hiába forralja az ember.. csak egyre méreg erősebb lesz a kávé... :)) egy finom mozdulattal filteren átszűrve már rá is önthetjük az alkoholra.. kb. 3-3,5 dl wiskeyt alkalmaztam hozzá a 7dl-es üvegben. (szóval jó arányban kevertem ;))
a másik üveg természetesen kicsivel kevesebb szeszt tartalmaz, mert mintegy decinyi többletetet jelent a sűrített tej.. ezt igazságosan 2:1 arányban a szirup kárára hányadoltam el.. :) ez utóbbit érdemes hűtőben tartani.
(fagyira öntve csodálatos.. vaniliával különösen :))
a másik- harmadik likőröm, egy nagyon egyszerű, ámbár igen csalfa itóka lett.. ez a vanilia likőr.
roppant egyszerű, 1,5 dl víz, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaniliás cukor a szirup alapanyaga, ha kihült a szirup akkor egy folyékony vanilia aromával kiteljesítjük az ízt (a jobbak heteken át áztatgatják, kapargatják szegény vanilia rudakat, erre nekem se időm, se türelmem.. így is roppant incsiklandozó a végeredmény :)) ezt mintegy 4 dl wiskeyvel tornáztam fel alkoholos frissítő szintre :P eme itóka hűtve hozza ki igazán az aromáját, remek aperitif, de lehet tőle butulni is, amilyen kis alattomos... :) ennek a fogyása a leglátványosabb az üvegben.. de egyszerűen csodálatos, igen nehéz megállni, h ne kortyoljam meg ha a hűtő körül járok (már van odakészítve pohár nekem, ne kelljen visszelépni érte a konyhába :D) a kép csalókasága a vaku miatt a gyönyörű arany-barna színű ital itt kissé pirosasnak tűnik, nem. ez egy szép konyak színű itóka lesz az aromától. :)
idén kihagyom a klasszikusnak számító gyümölcsökkel turáztatott házipálnikáimat, egyrészt mert kevés a pálinkám, másrészt meg azt már december elején el kell kezdeni áztatni, h a cukor, a fűszerek és a gyümölcs kifejthesse áldásos hatását az amúgy ihatatlan löttyre :)
(éredemes a narancs-fahéj (citromnál inkább gyömbér)- cukor- pálesz kombinációt, vagy ugyan ez meggyel, citrommal, kökénnyel.. a kesernyés, savanykás gyümik a legjobbak a pálinka jellegzetes ízének, illatán elnyomásában :))
remélem meghoztam pár ember kedvét a házi kavaráshoz, sztem sokszor jobb minőséget kapunk, ha tudjuk, h miből készül. :)
Utolsó kommentek